Ik zoek hulp

Bij vragen rond de opvoeding of ontwikkeling van je kind, kun je vrienden, familie, een vrijwilliger of de Jeugdgezondheidszorg benaderen. Is dat niet voldoende? Dan biedt het Buurtteam basis jeugd- en opvoedhulp. Is er meer nodig? Het Buurtteam, de huisarts of medisch specialist bekijkt samen met jullie en Spoor030 of aanvullende jeugdhulp van Spoor030 nodig is.

Onze werkwijze

De ontwikkeling van kinderen vindt plaats binnen het gezin, bredere familie, school, vriendschappen en vrijetijdsbesteding. Samen brengen we de onderlinge relaties en dynamieken in kaart en kijken we hoe we jullie veerkracht kunnen vergroten. We werken in onze individuele- en gezinsbehandelingen ook ervarings- en lichaamsgericht: we praten niet alleen, we doen! Met groepsbehandeling en de inzet van ervaringsdeskundigen vinden jullie herkenning en steun bij andere ouders en jongeren.  

 

Voor wie

Ouders

Het gezin is altijd onderdeel van de oplossing bij hulpvragen over kinderen en jongeren. We werken intensief samen met jullie als ouders, en andere belangrijke mensen om jullie heen. We luisteren naar jullie vragen en kijken samen naar wat jullie nodig hebben om weer verder te kunnen.

Jonge kind

Bij jonge kinderen kan er sprake zijn van een ontwikkelingsachterstand bijvoorbeeld. We kijken naar wat jij en je kind nodig hebben. Dat kan variëren van intensieve begeleiding thuis, bij de kinderopvang of voorschool tot dagbehandeling.

Kind basisschool

Maak je je zorgen over je kind? Zijn er problemen thuis, op school, of is je kind vaak somber, boos of angstig? Misschien weet je niet goed hoe je hiermee om moet gaan. Bij Spoor030 begrijpen we dat opvoeden soms lastig kan zijn. Je staat er niet alleen voor.

Jongeren

Gaat het niet goed thuis of op school? Voel je je vaak somber, depressief, boos, angstig? Het is oké om hulp te vragen. Het kan fijn zijn om dat met andere jongeren te delen die hetzelfde ervaren. In een BOOST groep bijvoorbeeld. Ook kunnen we met jou alleen in gesprek en samen met je ouders.

Route naar Spoor030

Voor aanmelding bij Spoor030 is een verwijzing nodig. Heb je een verwijzing van het Buurtteam, je huisarts, specialist of jeugdbescherming?

Kan Spoor030 mij ondersteunen?

Als je een verwijzing hebt voor aanvullende jeugdhulp, dan kun je je aanmelden bij Spoor030. Doe eerst de postcodecheck om zeker te weten dat je woont in één van de wijken waar wij werken. Spoor030 werkt in  oostelijk Utrecht.

Woon je in het westelijk deel van Utrecht? Meld je dan aan bij KOOS Utrecht.

Voer hier de 4 cijfers en 2 letters van de postcode in van jou/de jeugdige (bijvoorbeeld 3500BA)

“Er wordt echt naar onze dochter geluisterd, een band opgebouwd, de hulp werd aangepast op wat zij aangeeft.”

Een ouder

Jongere in Overvecht

Veelgestelde vragen

Heb ik een verwijzing nodig?

Ja. Je hebt een verwijzing nodig voor specialistische hulp via Spoor030. Deze verwijzing kan je op verschillende manieren krijgen. Wij werken nauw samen met het buurtteam. Zij zijn in de wijk de voordeur naar hulpverlening. En gaan met jou en eventueel je directe omgeving in gesprek om te bekijken wat er nodig is. De uitkomst van dat gesprek kan zijn dat specialistische jeugdhulp nodig is. Jouw buurtteam kan je vinden op www.buurtteamsutrecht.nl.

Voor specialistische jeugdhulp heb je een verwijzing nodig van het buurtteam, de huisarts of een kinder-/jeugdarts, een medisch specialist, SAVE jeugdbescherming of een rechter.

 

 

Wie bepaalt of ik jeugdhulp nodig heb?

Als je specialistische hulp nodig hebt, kan dit worden aangevraagd door medewerkers van het buurtteam. Maar ook via de huisarts of een kinder-/jeugdarts, een medisch specialist, SAVE jeugdbescherming of een rechter. Ben je nog niet met één van hen in gesprek? Betrek dan altijd het Buurtteam Contact met het buurtteam – Buurtteams Utrecht Stem met hen af of zij je kunnen helpen, óf dat ze met jou specialistische hulp van Spoor030 gaan betrekken.

De medewerker van het buurtteam bekijkt samen met jou wat er nodig is en welke professionele hulp jij of je familie nodig hebben. Doen wat nodig is, met het belang en de veiligheid van jou en het gezin is daarbij het uitgangspunt.

 

Wanneer krijg ik een verwijzing voor Spoor030?

Veel hulpvragen van kinderen, jongeren en gezinnen kan de huisarts, kinder-/jeugdarts of het buurtteam beantwoorden. Maar in bepaalde situaties is specialistische hulp nodig. In overleg kunnen zij dan specialistische jeugdhulp inschakelen. Wij werken met multidisciplinaire teams, onder andere GZ-psychologen, orthopedagogen, systeemtherapeuten, systemisch werkers en psychiaters.

Hoe meld ik mij aan bij Spoor030?

Heb jij of heeft jouw kind een verwijzing? Vul dan het aanmeldformulier in op deze site. Je ontvangt vervolgens een e-mail met een bevestiging. Wij informeren je daarna over het vervolg. Heb je vragen? Bel ons op 030-2028700.

 

Welke zorg bieden de teams van Spoor030?

Spoor030 geeft antwoord op alle aanvullende jeugdhulp vragen. De wijkgerichte teams kunnen individuele hulp bieden, of in groepsverband. Wanneer Spoor030 de zorg niet zelf vorm kan geven in de wijkgerichte teams, werken wij samen met andere partijen.

Als vaktherapie of een intelligentietest onderdeel zijn van een behandeling of onderzoek door de specialistische teams, dan valt dit binnen de zorg van de teams. Enkel de afname van een intelligentietest doen wij niet.

Welke zorg bieden de teams niet?

De specialistische teams in de buurt bieden géén dyslexiezorg. Meer informatie over dyslexiezorg.

Ook voor sommige andere vormen van zeer specialistische hulp zijn er aparte afspraken. Deze hulp wordt stedelijk, regionaal, of landelijk georganiseerd en ingekocht.

Dit zijn:

  • de ambulante crisisdienst GGZ Jeugd
  • de ambulante crisisdienst GGZ Jeugd
  • de essentiële functies (bovenregionale beschikbare zorg) worden door Yeph geregeld
  • LTA-zorg (landelijk beschikbare zorg)
  • Taalontwikkelingsstoornis (TOS)
  • Fysiotherapie
  • Logopedie
    Spoor030 werkt samen met deze aanbieders om te zorgen voor een goede aansluiting op de zorg van de buurtgerichte specialistische jeugdhulp.

 

Kan ik zelf een andere zorgaanbieder kiezen?

Het is niet mogelijk om een zelfgekozen zorgpartij te financieren via Spoor030. Als u toch specialistische jeugdhulp van een niet-gecontracteerde aanbieder wilt, dan kan dat alleen als u aan specifieke voorwaarden voldoet om een persoonsgebonden budget (PGB) aan te vragen. Meer informatie over de voorwaarden voor een PGB leest u op de website van de gemeente Utrecht: Persoonsgebonden budget (pgb) voor jeugdhulp | gemeente Utrecht

Wie zijn de gecontracteerde gevestigden?
Naast de teams van Spoor030, zijn er een aantal vrijgevestigde praktijken in of dichtbij Utrecht. Met een aantal vrijgevestigde praktijken heeft Spoor030 voor dit jaar een contract gesloten. Verwijzers kunnen zonder tussenkomst van Spoor030 gezinnen direct doorverwijzen naar onderstaande vrijgevestigde praktijken. 
Gecontracteerde organisatie Telefoon E-mail
Beeldenrijk 06-12822763
Klik hier voor e-mail
Hanna Helpt 06-21217318 Klik hier voor e-mail
Praktijk Valk 06-12155771 Klik hier voor e-mail
Stichting Kindertherapeuticum Zeist 030-25118 00 Klik hier voor e-mail
Centrum Vela 030-2891989 Klik hier voor e-mail
Eveline Beerkens 030-6360634 Klik hier voor e-mail
Integratieve therapie de Kruik 06-10177596 Klik hier voor e-mail
Praktijk voor Psychologie Utrecht 06-27074705 Klik hier voor e-mail
UKPP _ Drs. P.S.C. Tan Paap 030-2367535 Klik hier voor e-mail
Utrechtse Psychologen en Pedagogenpraktijk 030-2367535 Klik hier voor e-mail
Welke informatie wordt in het dossier opgenomen?

Onze specialisten hebben informatie nodig om goed hulp te kunnen verlenen. Deze informatie krijgen we van jou, je (pleeg)ouders, of van andere hulpverleners. Deze informatie wordt vastgelegd in een dossier. In het dossier bewaren we alleen gegevens die noodzakelijk zijn voor een goede hulpverlening. Zoals informatie over welke problemen er zijn en wat er voor nodig is om deze problemen aan te pakken. Dit kan informatie zijn over jou, maar ook over je (pleeg)ouders, andere kinderen in het gezin of mensen uit je directe omgeving.

Wie krijgt mijn gegevens te zien?

Wie krijgt mijn gegevens te zien?
De inhoud van jouw dossier is vertrouwelijk. Daarnaast hebben onze professionals een geheimhoudingsplicht en mogen informatie uit je dossier daarom niet zomaar met anderen delen. Om jou of je ouders goed te kunnen helpen, moeten zij wel weten wat er aan de hand is. Daarvoor heeft een hulpverlener soms informatie van een andere hulpverlener nodig. Je hebt recht op privacy. Of je nu thuis woont, bij pleegouders of in een instelling. Niemand mag informatie over jou zomaar delen. Dit doen zij dan ook niet zonder de toestemming van jou of van je ouders. We vragen daarvoor altijd een toestemmingsformulier te ondertekenen. Je kunt de toestemming ook altijd weer intrekken.

Bij ernstige zorgen
Indien een hulpverlener zich ernstige zorgen maakt, bijvoorbeeld omdat er een crisissituatie dreigt kan hij of zij de afweging maken om zonder toestemming informatie te delen met andere hulpverleners. Er is dan sprake van een conflict van plichten.

Welke informatie verstrekken jullie aan derden?

De verwijzer en huisarts krijgen een brief na aanmelding bij Spoor030 zodat zij weten dat wij betrokken zijn. Bij afsluiting sturen wij ook graag een brief, waarbij de inhoud hiervan van tevoren met jou wordt besproken.

Spoor030 mag persoonlijke informatie alleen doorgeven als jij daar toestemming voor geeft.

Hierop gelden een aantal uitzonderingen:

  • Spoor030 mag zonder je toestemming inlichtingen verstrekken aan de Raad voor de Kinderbescherming, SAVE jeugdbescherming, Veilig Thuis of een gecertificeerde instelling (GI) voor uitvoer van een eventuele jeugdbeschermingsmaatregel.
  •  Spoor030 informeert de gemeente Utrecht bij aanmelding en afmelding van de zorg.
  • Spoor030 doet aangifte als er sprake is van strafbare feiten.

Als Spoor030 bovenstaande gegevens doorgeeft of gegevens door wil geven aan een andere partij brengen we je daarvan altijd op de hoogte.

Ik woon niet in het gebied Spoor030. Kan ik wel zorg krijgen via Spoor030?

In principe niet.

Moet ik een eigen bijdrage betalen voor jeugdhulp?

Ouders van kinderen tot 18 jaar betalen in principe geen eigen bijdrage.

 

Wie kan ik in noodsituaties bereiken?

Spoor030 is telefonisch bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur. In noodsituaties (ook voor jeugdhulp) kan je het volgende doen:

• In levensbedreigende noodgevallen of als er acuut gevaar dreigt, bel 112 (dag en nacht bereikbaar).
• Bij huiselijk geweld of kindermishandeling bel Veilig Thuis Utrecht 0800 – 2000 (gratis en dag en nacht bereikbaar). Meer informatie Veilig Thuis Utrecht.
• Als iemand acuut psychiatrische hulp nodig heeft; zoek contact met je huisarts of buiten kantooruren met

Huisartsenpost Utrecht
Burg. Fockema Andreaelaan 60
3582 KT Utrecht
088-1309670

Bij zorgen over zelfmoord bel de crisislijn 113 zelfmoordpreventie. 113 is bereikbaar op: 0900-0113

 

Niet tevreden? Wat kunnen we doen om dat te verbeteren?

Bij Spoor030 doen we onze uiterste best om een behandeling aan te bieden die past bij jouw behoefte en verwachtingen. Mocht je onverhoopt toch een klacht hebben dan is er een klachtenprocedure.