Een tweede thuis

Ieder kind verdient het om veilig in een gezinssituatie op te groeien. Wanneer dat door omstandigheden thuis niet mogelijk is gaan we op zoek naar het best mogelijke alternatief. Dat kan betekenen dat een kind of jongere (tijdelijk) deeltijd of voltijd bij een ander gezin, stel of single gaat wonen. We noemen dit pleegzorg. Spoor030 is altijd op zoek naar mensen die een tweede thuis willen zijn voor kinderen die dat nodig hebben. Voor korte of voor langere tijd.

Onze visie op pleegzorg

We vinden het belangrijk om kinderen zoveel mogelijk nabij in hun eigen wijk of netwerk een tweede thuis te bieden. Hierbij staat het dagelijks leven van een kind en het gezin centraal. Zodat het kind of de jongere op de eigen school kan blijven, met vriendjes kan blijven spelen en niet uit de vertrouwde omgeving hoeft. Soms is het bijvoorbeeld om redenen van rust en veiligheid beter om pleegouders te zoeken buiten het netwerk, of met wat meer afstand van thuis. Waar kan blijven ouders altijd betrokken bij de opvoeding.

Vormen van pleegzorg

Deeltijd

Te ipid utas eicillatur, quidere sequo to que parchil ium faccabo. Itatemp orruntet adit volut venihit ipsam reperna tessunt re voloressime que nonem rem si as modis rem. Nam hiligenet ut plaborenim qui vel eariorem que rerit vent vol.
Lees meer

Voltijd

Te ipid utas eicillatur, quidere sequo to que parchil ium faccabo. Itatemp orruntet adit volut venihit ipsam reperna tessunt re voloressime que nonem rem si as modis rem. Nam hiligenet ut plaborenim qui vel eariorem que rerit vent vol.
Lees meer

Kortdurend

Te ipid utas eicillatur, quidere sequo to que parchil ium faccabo. Itatemp orruntet adit volut venihit ipsam reperna tessunt re voloressime que nonem rem si as modis rem. Nam hiligenet ut plaborenim qui vel eariorem que rerit vent vol.
Lees meer

Voor wie heb jij een plekje?

Anna

Jong kind < 4 jaar
Weekendzorg
Te ipid utas eicillatur, quidere sequo to que parchil ium faccabo. Itatemp orruntet adit volut venihit ipsam reperna…
Lees meer

Matthias

Jong kind < 4 jaar
Weekendzorg
Lees meer

Nina

Tiener – 15 jaar
Voltijd
Ben jij een pleegouder die open-minded is en een liefdevolle en veilige plek kan bieden? Voor een sociaal,…
Lees meer

Mats

Jong kind < 4 jaar
Weekendzorg
Lees meer

Aanmelden?

Iedereen kan pleegouder worden: single, met een partner, en met of zonder eigen kinderen. Het is belangrijk dat je een kind structuur, warmte en veiligheid kunt bieden. Seksuele geaardheid, culturele achtergrond of geloofsovertuiging speelt geen rol. Het belangrijkste is dat er een goede match is tussen pleegouder en het kind of de jongere.

 

Voer hier de 4 cijfers en 2 letters van de postcode in van jou/de jeugdige (bijvoorbeeld 3500BA)

In gesprek met Ellen

Leuk dat je interesse hebt om pleegouder te worden. Wil je meer info?
Vraag de brochure aan of neem contact op met Ellen.

Ervaringsverhalen

Wim en Ilse

Pleegzorg
Voltijd

Joske

Deeltijd
Pleegzorg

Sheralda

Pleegzorg
Voltijd

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen pleegzorg en adoptie?

Pleegzorg is in principe tijdelijk, het uiteindelijke doel is dat het kind weer bij de ouder(s) gaat wonen. Kinderen blijven daarom, indien mogelijk, contact houden met hun ouders, ook als zij in een pleeggezin wonen. Ook belangrijke beslissingen worden, indien mogelijk, in overleg met de ouders, of met jeugdbescherming, genomen.

Bij adoptie wordt het kind juridisch een eigen kind van de adoptieouders. Het krijgt bijvoorbeeld ook de achternaam van de adoptieouders. Een pleegkind houdt de achternaam van de ouders. Een pleegkind kan enkele dagen tot jaren in een pleeggezin verblijven, een adoptiekind blijft altijd deel uitmaken van het adoptiegezin.

Welke vormen van pleegzorg zijn er?

Soms zijn kinderen en ouders al geholpen met opvang tijdens een aantal dagdelen of dagen per week. Die paar dagen, weekenden of weken geven ouders of de kinderen de benodigde ruimte om op te laden, waardoor kinderen in hun eigen gezin kunnen blijven wonen. Soms wordt duidelijk dat ouders niet meer voor hun kind kunnen zorgen. Dan blijft het kind bij een ander gezin wonen, vaak tot het volwassen is. Maar er zijn ook andere vormen van hulp naast pleegzorg, die we informele hulp noemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan op woensdagmiddag een kind opvangen en samen naar de speeltuin gaan of dinsdagavond samen lezen met een kind.

Welke eisen worden er aan pleegouders gesteld?

Iedereen kan in principe pleegouder worden. Het maakt niet uit of je man of vrouw bent, single of met een partner, en wel of geen kinderen hebt. Het is belangrijk dat je een kind structuur, warmte en veiligheid kunt bieden. Seksuele geaardheid speelt daarbij geen rol, net zoals je culturele achtergrond of geloofsovertuiging. Belangrijk is dat er een goede match is tussen pleegouder en ouder/kind.

Om pleegouder te kunnen worden, dien je wel aan een aantal basisvereisten te voldoen. Zo is de minimumleeftijd 21 jaar en moet je in bezit zijn van een verklaring van geen bezwaar. Ook zullen een tweetal referenties getoetst worden en moet je bereid zijn om de aanmeldingsprocedure te doorlopen.

Is er een maximumleeftijd voor pleegouders?

Er is geen formele maximumleeftijd. Het verschilt per vorm van pleegzorg hoe belangrijk leeftijd is. Bij deeltijdpleegzorg en crisisopvang is de leeftijd voor pleegouders minder belangrijk dan bij langdurige pleegzorg. We gaan daarbij uit van wat past bij het kind.

Mijn partner en ik werken allebei en zijn dus niet vaak thuis. Kunnen wij pleegouder worden?

Of het mogelijk is werk en pleegzorg te combineren, hangt af van de vorm van pleegzorg waarvoor je kiest. Bij weekend- en vakantieopvang is het meestal geen probleem dat beide pleegouders werken. Bij schoolgaande kinderen is het mogelijk te werken tijdens schooltijden. In sommige gevallen is bij een langdurige plaatsing kinderopvang beperkt mogelijk.

Ik zorg voor een kind van familie of bekenden. Kan ik officieel pleegouder worden?

Ja, dit kan in veel gevallen. We noemen dit netwerkpleegzorg. Je regelt de zorg dan officieel en maakt afspraken over bijvoorbeeld opvoeding en financiën. Via Buurtteam of SAVE komt er een verwijzing waarmee bepaald wordt of je in aanmerking komt voor netwerkpleegzorg. Daarna doorloop je onze standaardprocedure voor nieuwe pleegouders.

Ik heb het financieel niet breed. Kan ik wel pleegouder worden?

Ja. Iedere pleegouder heeft recht op een pleegvergoeding. Deze is bedoeld voor de kosten die gemaakt worden voor je pleegkind. Denk aan kosten voor eten en drinken, kleding, verzorging, sport, zakgeld, vakantie en kleine schoolspullen. Lees hierover meer bij financiën en regelingen op de site van Pleegzorg Nederland. Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen staat een overzicht van fondsen en instanties waar je terecht kunt voor extra financiële ondersteuning.

Heb ik contact met de ouders van mijn pleegkind?

Pleegzorg is in principe tijdelijk; het uiteindelijke doel is dat het kind weer bij de ouder(s) gaat wonen. Kinderen blijven daarom, indien mogelijk, contact houden met hun ouders, ook als zij in een pleeggezin wonen. Ook belangrijke beslissingen worden, indien mogelijk, in overleg met de ouders of met jeugdbescherming genomen. Dit betekent dat ook de pleegouder(s), indien gewenst, contact hebben met de ouder(s) van het kind.

Hoe lang duurt het voordat je een pleeggezin bent?

Het voorbereidingstraject duurt ongeveer een half jaar. In die periode informeren we je over de verschillende mogelijkheden en wat je kunt verwachten van het pleegouderschap. Na acceptatie kom je in ons pleegouderbestand te staan. Omdat we uitgaan van wat het beste past bij het kind, kan het daarna gebeuren dat een pleegouder die korter in het bestand staat eerder gematcht wordt met een pleegkind, omdat de geboden situatie of locatie beter past bij het kind.

Hoe lang blijft een pleegkind bij je in huis?

Meer dan de helft van de kinderen wordt kortdurend opgevangen. Van alle kinderen die in 2019 de pleegzorg verlieten, woonde 45% langer dan een jaar bij pleegouders, waarvan 27% langer dan 2 jaar.

Moet een pleegkind een eigen kamertje hebben?

Een aparte slaapkamer is op zich geen absolute noodzaak. Maar een kind heeft ruimte nodig om zichzelf te kunnen zijn en om zich af en toe te kunnen afzonderen. Dat geldt nog sterker bij pleegkinderen die veel hebben meegemaakt. Daarom hebben we een voorkeur voor pleegouders die een pleegkind een eigen kamer kunnen bieden.

Bij deeltijdpleegzorg is een eigen kamer geen absolute noodzaak, maar bij voltijdpleegzorg is dit wél een vereiste.

Een pleegkind in dezelfde leeftijd als eigen kinderen: kan dat?

Het is beter als het leeftijdsverschil tussen je eigen kind en je pleegkind niet te klein is. Kinderen hebben dan sneller het gevoel een eigen plek in het gezin te hebben. Bovendien kan een pleegkind door zijn of haar geschiedenis een achterstand hebben opgelopen; het is voor een pleegkind niet fijn om zichzelf dagelijks te meten met een kind van dezelfde leeftijd. Voor je eigen kind kan een te klein leeftijdsverschil betekenen dat zijn of haar eigen plekje in het gezin minder duidelijk wordt.

Pleegtieners, leuk of lastig?

Pleegtieners zijn te jong om op eigen benen te staan en hebben behoefte aan een veilige plek. Ze willen wel steeds meer hun eigen ding doen. Het accent voor pleegouders ligt vooral op begeleiding naar zelfstandigheid. Bijvoorbeeld door te helpen met hun huiswerk of het leren omgaan met geld of het nakomen van afspraken. Samen shoppen of op de bank een serie kijken vinden ze vaak ook fijn. Toch zal het in huis soms best wel eens ‘knetteren’. Hevige discussies over uitgaan of hoe laat ze thuis moeten zijn, daar moet u als pleegouder van een tiener niet vreemd van opkijken. 

 

Hoe bereid ik mijn eigen kind(eren) het beste voor?

Het is belangrijk om kinderen, afhankelijk van hun leeftijd, te betrekken bij uw keuze om pleeggezin te worden. Je kunt kinderen prima uitleggen dat niet alle kinderen het geluk hebben om in hun eigen gezin op te groeien. Bespreek ook wat de komst van een pleegkind voor hen concreet kan betekenen: een extra kind aan tafel, aandacht en soms ook speelgoed delen, maar ook iemand om mee te spelen. Er zijn diverse leuke kinderboeken over pleegzorg om (samen) te lezen. Ook wij als pleegzorgorganisatie ondersteunen en begeleiden bij het voorbereiden van uw kinderen.

Hoe wordt een pleeggezin begeleid?

Als pleegouder sta je er nooit alleen voor, naast een vaste pleegzorgbegeleider bieden we trainingen, thema-avonden en ondersteunen we waar nodig met specialistische zorg.